Workshop, training of ouderavond Seksuele Opvoeding


- Hoe reageer je als twee kinderen 'doktertje spelen'?
- Wat vertel je als je kind vraagt wat een condoom is?
- Hoe bespreek je met ouders dat hun kind masturbeert?

Veel pedagogisch medewerkers, leerkrachten of oudere willen graag meer weten over de seksuele ontwikkeling of opvoeding van jonge kinderen (0-13 jaar) Channah Zwiep verzorgde met Kind&Zo verzorgde workshops, trainingen en ouderavonden aan professionals en/of ouders in de kinderopvang en in het basisonderwijs.

Een workshop of ouderavond Seksuele Opvoeding duurde twee uur. Naast informatie over de fasen in de seksuele ontwikkeling, is ook het uitwisselen van ervaringen met collega's en/of ouders een belangrijk component. Dit gebeurde deels door discussie aan de hand van stellingen en cases uit de praktijk. De deelnemers kregen handvatten om de seksuele ontwikkeling te begeleiden en leren hierover open met elkaar te praten. Kind&Zo belichtte seksualiteit vanuit een positieve invalshoek. Van de deelnemers werd een actieve houding verwacht. Een workshop of ouderavond werd op locatie verzorgd en op maat samengesteld, in overleg met de opdrachtgever.

Een intensieve training over Seksuele Opvoeding was ook mogelijk. Tijdens een training van 2 dagdelen werd besproken we welke kennis en vaardigheden kinderen (0-13 jaar) moeten opdoen en hoe je hierop als pedagogisch medewerker of leerkracht kan aansluiten. De training bevatte diverse praktijkgerichte opdrachten en werd afgerond met een huiswerkopdracht. 18 studiepunten en certificaat op naam mogelijk. De training werd op locatie verzorgd. De training was ook beschikbaar voor leidinggevenden die PB ontwikkelen/implementeren.

Na een workshop of training beschikken de deelnemers over kennis over:

  • de seksuele ontwikkelingsfasen van 0-13 jaar
  • bewustzijn van persoonlijke waarden en normen over seksualiteit
  • handvatten voor begeleiding van de seksuele ontwikkeling van kinderen
  • input voor de ontwikkeling van een pedagogische werkwijze en beleid.
  • Reacties van cursisten:

  • Het was fijn om praktische handvatten te krijgen voor begeleiding van seksualiteit, juist omdat iedereen hierover een andere mening heeft.

  • De ouderavond was echt een eyeopener! Door de open sfeer vertelden veel ouders bovendien over hun ervaringen met de seksuele opvoeding.

  • Door de training heb ik nu gewoon begrip voor de seksuele ontwikkeling van een kind.

  • De workshop maakte veel los in de groep en bij mijzelf. Dat is goed, om samen op één lijn te komen.